28 February, 2012

Checklist untuk Kemas Rumah

Dah beberapa hari tak update blog sebab pembantu rumah balik kampung dan saya terpaksa buat semua kerja termasuklah doing inspection mana-mana area dalam rumah yang maid saya tak cuci lagi.. rupanya ada lagi tempat-tempat yang dia missed.. rasanya dia busy jaga budak-budak yang makin lasak ni.. mama pun rasa penat giler melayan karenah diorang...

So, macam mana nak make sure kita atau maid kita tak missed cuci/kemas/bersihkan tempat-tempat dalam rumah kita? Dah lama ada dalam fikiran nak buat checklist tapi sebab busy, selalu lupa... akhirnya saya berjaya siapkan checklist yang dibuat sendiri menggunakan Microsoft Office Publisher.. simple aje.. tak payah software yang gempak-gempak.. as long as colour yang kita pilih untuk checklist tu cantik sikit... saya pilih warna favourite la.. pastel colours.

Kalau Google 'checklist for house cleaning' sure kita terjumpa banyak websites yang offer free printable checklist, boleh jugak nak cuba..





Nak dapatkan checklist dari lain-lain website?


Six Things to Do Every Day
from Martha Stewart's website
from Clean Mama blog
from ClutterBug.Me

6 comments:

  1. salam,
    terima kasih atas link2 yg diberi...suke sgt....
    nnt i follow enh....

    ReplyDelete
  2. Assalam Amy.. thanks datang jenguk my humble blog :) .. harap dapat ilmu yg bermanfaat from here..

    ReplyDelete
  3. kekadang or i can say selalu sgt rs nak buat checklist ni (semangat!!) tp kekadang terpk.. nnt kosong je sume tu, tak tertick... so camno tu? i need to be more motivated kan.. power of mind.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. tipsnya ialah jangan buat daily checklist.. mesti kosong punya.. kalau weekly and monthly ok sikit kot :D
      Ataupun, kalau takut terlupa nak tick checklist, decorate checklist cantik2 and letak kat dapur

      Delete
  4. saya suka blog ni...sbb sy ni mmg xreti nak deco2 or kemas rumah cara yg teratur..hrp dpt timba ilmu dr sini...jmpt singgah blog sy yer puan suri..

    i follow u...

    ReplyDelete
  5. Bagus blog ni.. Jarang ada info organizing dlm umah mcm ni.. Yg best byk tips menjimatkan. Feel freemto visit my blog!

    ReplyDelete